yang lepas jangan dilepaskan

Tuesday, July 5, 2011

bila bloggers baru dah rase cukup bagus

asalamualaikum salam sejahtera


sebelum aku tulis entry ni . aku nak tengok ramai mane bloggers baru nak hentam aku sebab tengok tajuk entry sahaja dulu ? papepon jangan la hentam dulu . bace entry ni habes habes ok ? dont do the conclusion based on title ! aku pantang orang gitu . tapi entry ni memang tengah panas . sebab aku bepeluh kepanasan tulis nih . cukup mengarut . - -''



curi dari tumblr kawan 

aku bukan nak kate dekat semua newbie .tapi kepade newbie yang dah rase diri nye atau blog nye dah cukup bagus nak kritik blog orang . termasuk blog aku yang buruk nih >.<' . 

kalau anda perasan . tak ramai blog bloggers lame yang cetus kontroversi dalam blog ni .bukan tak ada , tapi tak ramai lah . yang ramai nye blogger blogger baru je yang dah rase blog die makin naik . pastu mula lah cari jalan "haram" nak naikkan lagi traffic blog diorang kan . kenape aku cakap haram ? 



sedia maklum .sebahagian orang melayu sekarang suka kan gambar ,video ,mnde2 yang agak lucah atau memang lucah . so kalau ternampak links yang dah cenggitu . tak ke dorang tertarik . dah tahu mende2 tu haram untuk tengok . ni pulak pegi sebar mende mende gitu . tak rase malu ke ? cube fikir bile korang dah takde dekat dunia yang sementara ini . then video2 yang korang sebar tu masih lagi ade yang tengok . dosa tu masih lagi anda dapat tau ? wooo seksa der .. i am serious ! 

lain pulak yang saje buat tajuk macam lucah tapi entry tu tak de la lucah mane . yang tu atas niat korang lah . sama ada semata mata nak tarik pengunjung , atau nak bagi orang bace entry korang yang ade mesej nasihat . ok? bergantung pade niat lah . 



cerita lain pulak . bile dah rase bagus atau hebat . mule lah korang buat gedik pegi komplain blog orang sane sini . blog ini berat lah . banyak gadget gantung2 lah . bling2 la . buat ape korang nak pergi kutuk die dekat komen atau shoutbox die macam tu . korang tau tak yang korang dah turun kan semangat die nak berblogging . aku tahu sebab aku pernah rase , tapi lagi dasyat . kene kutuk depan2 dengan kawan . 

care nak cegah tu senang je . sebelum nak tulis tu fikir dulu . adakah korang start blogging dari atas ? tak kan ? semua dari bawah and semua akan buat silap . nothings perfect ! so korang fikir lah balik . pernah tak korang letak gambar gambar korang yang mengarut dan menyakit kan mate dekat sidebar tu .atau buat ape ape yang korang tak suke dulu . right ? simple as ABC 123 alif ba ta .. korang semua kan Allah bagi pinjam akal fikiran . jangan gune kan untuk keburukan . sebaliknya lah . 


ape yang aku tulis ni based on pengalaman aku sendiri . takde nye aku nak tulis mende mengarut gini tanpa kaji selidik . aku bukan nye bodoh .cume kurang cerdik .haha , so , kepade newbie yang rase nak hentam aku dari awal tu . dah bace habis ? dah rase tanak hentam dah . alhamdulillah bagus . bukan nye saje saje nak buat korang panas hati . just nak bagi sedar sikit . nasihat aku pon baik2 nye . takde nye nak burn korang hangus2 . untuk peringatan korang semua dan aku sendiri kan .


banyak je lagi aku nak tulis tapi ni lah sifat MML . melayu mudah lupe . ok . peace no war !
www.tips-fb.com

8 comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

keen part lucah melucah tu, semua keen xsuka.. klu nmpk je, mls la keen bukak.. dan keen akan pgkh blog tu sbg lucah klu dh selalu sgt dia wat entry lucah2.. isk3~

part kedua tu, bg keen, nk tegur xsalah.. tp kena engok ayat gak kn?? jgn kata "blog ko ni berat la!! hape daaa!!".. mmg la berangin.. cuba kata camni "awak.. blog awak ni berat sikit la.. keen rasa, lagu tu xperlu kot.. klu nk letak gak, tlg letak button pause ea?? klu awak kurangkan berat blog ni, sure lg ramai pengujung.. sorry klu terasa".. emmm.. klu ayat yg ke-2 ni, keen lg suka klu org tegur.. nmpk sopan santun dia plus keikhlasan dia nk tlg kita membangun.. klu kita xtegur dia, sampai bila2 dia xtau sal blog dia tu berat kn?? kesian la dia, makin kurg trafik.. nk kritik bleh, tp kena susun ayat tu PROPERLY la.. kn2?? ^_^

Jiejah Gorjes said...

sebut jer apa yg tak pernah saya letak di blog saya suatu ketika dahulu?

semua saya dah buat dah rasa. last2 ending nye blog saya skang ni simple giler. Takde sapa tego or komplen pun tp sendiri yg rasa rimas.

So, senang ckp la, org baru buat benda baru sume nak rasa. biarlah mereka rasa semakin lama mereka dgn dunia blog, mereka semakin matang dan mereka sendiri yg akan ubah dan bentuk kan blog mereka jd lebih telus.

*jgn sentap2 yer ostad =)

POP said...

yup..betul3...:D

saiazuan said...

mungkin sbb diorng brpegang ngan prinsip bebas menulis apa je kt blog, sbb tu diorng wat macam-macam tuk naikkan trafik..

hanya pendapat budak yang baru 2 taun dlm dunia blogging

http://eleventx.blogspot.com/2011/07/mark-zuckerberg-dan-google.html

rayne rawt rawt said...

keen : kurang2 pon kene tegur la . care baik .

JG :ngeh2 . alhamdulillah . once more time u call me ostad . :P

saiazuan : betul je . 2 tahun pon dah cukup lame . aku tak sampai lagi setahun . haha

kotak bulat said...

ni dia blogger baru dtg nak hentam blog ni!
hhahahaa.... xdela..main2 je

kb pernah tegur blogger yg blognya berat malahan kb jugak pernah tegur blog yg isinya tak ada! tpi! kb tegur bila dia nak ditegur oleh kb.. dan kdg2 kb tegur dari entri kb. Bila ada blogger buat entri tntang knpa blog dia tak ramai pembaca,maka dtglah kb untk mmberi nsiht, nasiht tau bukn tegur.
"mungkin blog ni agk bert sb lmbt nak loding"
tajuk lucah dpt trik pembaca mmg tk dinafikn,tp elakkn cerita lucah dan meletakkn video atau gmbr lucah. gmbr yg terbuka auratnya pun,jgn diletk.
kb penh ckp dlm entri kb dlu.. tanggungjwb pemilik blogger takkan habis setakat didunia.


sekian pendpt dri blogger berusia 2bulan

rayne rawt rawt said...

tengok kb setuju part tajuk entry lucah tu . har har .

2 bulan atas dasar nama . tapi blog perggh . kan ?

Idayu said...

Betul2..
ada jugak blogger letak terlampau bnyk widget.
Serabut mata memandang