yang lepas jangan dilepaskan

Sunday, July 3, 2011

kalau ini takdir aku . tapi kenapa ?

asalamualaikum 



orang cakap. takdir boleh diubah dengan usaha dan doa . ye la , kalau takdir kita tak berapa baik . kita boleh berdoa dan berusaha untuk ubah takdir kita tu .am i right ? tapi kenapa orang selalu berserah kepada takdir semata mata ? apabila gagal membuat sesuatu terus menyalahkan takdir tuhan bulat bulat . 


itu hanyalah persoalan aku untuk anda . dan entry untuk kali ni aku nak takdir aku . betul kah takdir aku sudah ditetapkan ? tetapi kenapa ? 


aku mula terfikir apabila seorang kawan aku bagitahu yang aku ni pandai berceramah , nasihat orang , then my friend told to me , 

"hey ,mybe one day you will be a great lecturer"



iklas aku bagitahu , yang nama didalam i/c aku sekarang yang diberi oleh mak saudara aku ialah nama seorang pensyarah die semase di universiti pada tahun 1995 waktu aku dilahirkan menurut kate ibu aku sendiri . dan aku pon terfikir . betul ke aku ade bakat ? aku sendiri tak sedar . 

tapi aku tak percaya kan atas dasar nama aku yang sama dengan pensyarah itu , aku boleh menjadi sedemikian . masih terlalu jauh untuk aku menjadi seorang pensyarah yang memerlukan ilmu yang banyak berbanding aku hanya diibarat kan setitik air daripada lautan luas

tetapi bagaimana kalau itu yang menjadi kerjaya aku nanti ? 

sememangnya aku tak akan sia sia kan rezeki yang diturun kan oleh Nya . seorang pensyarah pon tak akan berhenti daripada belajar sesuatu yang baru dan ilmu yang dipelajari nya , dia amalkan . 

apa apa pon kerja kita sekarang dan suatu hari kelak . biarlah yang mendatang kan rezeki yang halal . 
www.tips-fb.com

8 comments:

nuyuEna said...

insyaallah...good luck ye!

Khairil said...

berserah kepada takdir..kita hanya merancang , tuhan yang menentukannya...

Cik Farah said...

insyaAllah..try your best dik! :D

Jiejah Gorjes said...

dia terlalu kuciwa la tu ostad sbb tu dia salah kan takdir =)

Anonymous said...

be what you want to be. because i know in whatever you do, you'll always get the chance to go far. wish you luck! somoga berjaya, insha-Allah :D

rayne rawt rawt said...

kak farah : amin amin ! thanks

jiejah : ostad tu ape ?

aku hargai nye anon :D

cik bulan said...

huhu.. saye pon dilema mcm tu juga..sangat2 xyakin ngan diri seniri..=.=''..tapi kita kna berusaha..yesh..*muka bsmgt

kotak bulat said...

hehehe...rancang..rancang.. bila yg dirancang tak menjadi, jangan disalhkan takdir..tp bila menjadi, bersyukur.. :)