yang lepas jangan dilepaskan

Friday, May 20, 2011

Tips turunkan berat badan .

masyarakat malaysia pada masa kini sering diganggu dengan masalah berat badan ataupun kegemukkan . senang citer obesiti . ye la, dorang semua dah tak reti nak jaga badan masing2. sebahagian je lah .. okei pembace blog rawt rawt ade tak yang mengalami masalah berat badan naik ? sebenarnya rawt rawt tulis entry ni disebab kan sahabat rawt rawt sendiri yang mintak tips nak turunkan berat badan. even die tak berape nak kurus tapi die cantik. haha ! kawan okei .

usaha lah sekeras mana pon jika anda semua tak tahu tips tips die dan anda tidak mengamalkan tips ini . hasil nya tidak akan memuaskan hati . percaya lah . 


Tips untuk menurunkan berat badan :-


1. kurang kan lemak seharian 
- makna nya . kurang kan makan makanan yang berlemak . contoh makanan yang mengandungi jumlah gula yang banyak . gula tiada khasiat . gula hanya penambah rasa (termasuk minuman)

2. kurang makan waktu siang 
-maknanya lebihkan makan di waktu malam . ramai yang tidak mengetahui tips ini . kerana makanan yang kita makan di malam hari akan digunakan pada keesokan hari sebagai tenaga . sebaliknya pula makan di siang hari  kerana anda akan menggunakan tenaga itu untuk malam hari .apa yang anda buat pada malam hari ? fikirkan

3. bersenam 2 kali seminggu 
-bersenam adalah cara yang paling berkesan kerana apabila kita bersenam secara automatik ia membakar lemak2 berlebihan yang ada didalam badan kita. tetapi masalah buat masyarakat kita yang malas untuk bersenam . sekurang2 nya 2 kali seminggu

4.perbanyakkan jalan kaki 
-cara nya kalau yang dah berkerja . park kan kenderaan anda dekat satu tempat yang agak jauh dengan pejabat anda . ataupon elakkan menggunakan eskulator ataupon lift perbanyakkan menggunakan tangga jika pejabat anda di tingkat yang tinggi .

5. jangan mencuba semua jenis makanan pada jamuan buffet
-pilih hanya satu atau dua jenis sahaja dan tambahkan dengan salad . dan pada masa itu jika anda terlalu terliur. ingat lah bahawa anda sedang berusaha menurunkan berat badan

6.solat dan berdoa 
-tiada apa yang lebih berkesan selain anda solat dan terus berdoa kepada Allah . kerana penurunan berat di badan anda bukan sahaja kerana usaha anda tetapi dengan pertolongan Allah . jangan pernah melupakan-Nya


lastly ingat kata kata rawt rawt 

" Dont run behind success . follow behind excellence and success will come all way behind you . "
www.tips-fb.com

12 comments:

~Arif~Asyraf~ said...

hahaha ... xgemop pun , entry ni bagi yg gemop je ,,, hehe ,,, jom sini ? http://syok-blogger.blogspot.com

FAIZURA ZULKIFLI said...

thank you ijang! akan berusaha! terharu T_T

nureenina said...

huhu~tips yg berguna~ (^_^)v

Ecah Ecot said...

i like..hehe

MDHAFiZ.NET said...

tips tingkatkan berat badan pulak mcm mana ya?

Wani Yunus said...

yg no 2 tu terbaik

Meyra Haney said...

rawt . rawt , haha , macam mana nak turunkan berat badan . dah macam aneroxia neh . hehe

Cik Miera said...

i like.. tp xtau lak makan malam tu leh kurus.. ish.. xpenah lak dengar..

Arah's Life said...

Yeah tengss Azreen . baek g0k mu ! Haha kurs d0h pas nim xD

farah booboo said...

yg num 2 tu confuse sikit..hehhe

berpegang pada lebihkan mkn pd waktu siang selama ni...huu

rayne rawt rawt said...

mdhafiz.net : huhu .. bila ada isi yang cukup. rawt rawt cube sampaikan tips2 nya pula . agak susah tajuk itu

afif_az said...

nk trunkn brat bdan??jom mnum mnuman nutrisi HERBALIFE.....mmg effective,,messi pon mnum...