yang lepas jangan dilepaskan

Saturday, June 11, 2011

Filem KL Gangster

asalam pembaca .


"amacam cuti panjang?" "cuti sudah habis" .. antara dialog dalam filem ni yang aku tengok dekat mesra mall tengah hari tadi . aku selalu je lambat (- -") . kepade sesiape yang tak tengok lagi cerite ni dan masih tertanye tanye pasal rating cerite ni . aku rase baik korang pergi tengok sendiri . aku dalam panggung wayang tadi . citer tak start lagi satu dewan dah gelak (buat sporting) . mula2 aku ingat cerita ni aksi je la .muke bengis seram gaduh2 + darah semua . rupe2 nye ade jugak gelak nye . ape tak nye . kuar je muke zizan raje lawak tu semua dah gelak "come tu papa" muahaha . tak tahan betoi . meh aku cerita kan satu persatu .

watak perwatakan (macam jawab novel spm je - -")


malek 

watak hero lah dalam filem ni . 5 tahun meringkup dalam penjare dan cite die start time malek ni kuar dari jail la.. dulu nye die ni jahat jugak tapi lepas kuar dari penjare die dah cuci tangan ..  nak jadi baik dah tapi still gagah 

Jai bukan jail 
Jai adik kepade malek . bekerja dengan dragon dan sanggup buat ape aje asalkan dapat duit . satu part die dah tak sebulu dengan dragon dan shark ajak Jai join die . Jai pon dengan bodoh nye pegi join shark kerane duit 

syamsul sebagai Shark 

Shark anak tiri kepade King . die ni benci kepade malek sebab dulu nye king dengan malek satu gang bangun kan kumpulan die . shark pon buat satu rancangan nak tumbang kan malek dengan perangkap malek . tu sebab malek masuk penjare 



tengah2 . ajib
Ajib yang pakai baju britain tu . britain ke ? haha . anak buah kepade dragon dan kawan baik malek . die yang jemput malek time kuar dari penjare tapi malang nye ...............................

Fadil (zizan)

Fadil juga merupakan kawan baik malek . (baik betul malek ni) dan sering menganggap dirinye sebagai abang long dil dan tak lame lagi akan jadi ayahanda dil . muahaha . die la yang potong line ajib time dekat penjare . .  ambik malek bawak die balik rumah fadil niehh . watak yang memang kelakar nak mampos . tapi last2 die mati .



king (pedulikan pompuan tu)
king gangster besar di kl . ayah tiri kepade Shark dan dulu satu gang dengan malek . die sebenar nye jalankan bisnes die dengan baik je . takde nak kacau bisnes orang . tapi shark yang buat kumpulan King ni jadi kacau . 

dragon
Dragon jugak taiko kepade jai dengan ajib . die pon same dengan king . baik je . tapi disebab kan jai dengan shark begaduh jadi die pon tebabit .


jalan cerita (kompom lulus karangan aku lau macam ni) 


AKSI (5/10)




tak dinafikan filem ni dipenuhi aksi . dari mula sampai akhir tak selesai pon kes diorang . mula dengan jai yang tak sudah2 cari pasal dengan orang yang pijak kawasan die . pastu dengan Shark yang masih tak puas hati dengan malek . bile shark dengan jai satu geng . shark ni bunuh si fadil then malek pegi cari si shark . bertumbuk la 2 orang tu tak lupe jugak jai dengan ajib buat aksi lagi menarik . 


KELAKAR (3/10)







memang cerita ni dipenuhi dengan aksi tapi die masukkan jugak unsur2 lain seperti kelakar . tak la bosan sangat dengan menampil kan watak si fadil ni .macam aku kate la . tengok muke die besar2 dekat skrin tu pon tak buat orang dalam panggung gelak . part yang best nye  die pegi sound 2 orang budak yang marah dekar pakcik kedai sebab lambar hantar air dekat dia . then bila 2 mamat tu pegi dekat fadil ni . pucat muke die . haha . sebbaik ade malek yang tolong . (zizan tak betumbuk pon)


SEDIH (2/10)



part sedih ni time mak si malek . yang terpakse menyare diri dengan menjual keropok kerepek di tepi2 jalan . dulu nya mak die ni pernah menghalau dari rumah disebabkan malek telah banyak memalu kan kuarge die sendiri . tapi malek nak tebus semua tu . 




keseluruhan cerita ini

secare am dan secare peribadi nye cerita ni memang menarik la dari cerita kongsi . last part nye shark dan king mati dan jai menghilang kan diri dan lame lepas tu malek dan dragon ditangkap polis . kini korang tak yah takut lagi pegi ke kl sebab dah aman damai . dan aku macam rase ade cerita mail lambung pulak lepas nih.. muahaha 

dari hati ke tangan : pssttt aku nilai cerita ni dari mate aku sendiri . aku tengok sendiri . kalau anda semua nilai lain dari aku . tu bukan salah aku dan bukan salah korang . manusia ni bukan semua nye sama kan . pape pon cerita ni bestt . 

www.tips-fb.com

6 comments:

holaulala said...

wah...!

saiazuan said...

xsempat lg tgk ctr ni

fiza said...

mesra mall? org kemamang ke?

myezatul aQma said...

wah..tak tegok lagi..
ni yang tak sabar nak serbu cietr nie...

syrupmasin said...

sokong industri filem tmpatan :D

rayne rawt rawt said...

fiza : orang dungung