yang lepas jangan dilepaskan

Friday, December 31, 2010

Perlu ke sambut tahun baru ?

     entry aku kali ni mybe lain dari orang lain.. sebab aku tengok dekat dashboard tu penuh dengan entry heppy new year la.. selamat tinggal 2010 laa.. hahaha.. aku tak salah kan korang lau nak buat entry gituu.. belog korang kan.. ikut suke laa kan? heeee...

    aku just terbaca dalam satu nota..(sorry dah lame bace sebenarnye  jadi lupe nak save) lau korang jumpe dekat laman fesbuk pasal notis nii.. tolong2 la sebar ea... notis tu bagitau.. kenape kita perlu sambut tahun baru bagi kalendar kristian? kenapa awal muharram tidak disambut meriah cam gini? hukum sambut tahun ni boleh murtad tau.. bagi yang dah tahu hukum laa.. yang belom tahu lagi berdosa besar.. sorry la kalau kate2 aku tak menyenang kan atau salah ke ape..lantak la korang nak buat ape lepas ni.. harr harr...

   tapi betol jugak kan.. kita sebagai umat islam.. kan dah ade tarikh kalendar sendiri..tak salah korang nak ikut kalendar omputeh tuu.. tapi jangan sambut la tarikh2 tu.. macam april fool..valentines (betol tak eja?) ape lagi? ohh krismas..ni tak. sambut macam bejaye bina bangunan lebih tinggi dari klcc..wakaka..

lepas korang bace ni jangan la bertindak macam dalam gambar kat bawah ni =) 










bulat mulut die..wakaka.. 

www.tips-fb.com

22 comments:

Jaune said...

betol2. buat ape nk smbut thn baru.

azhar said...

sambut dgn konsert nyanyian,bercampur laki pompuan,mabuk2,tembak bunga sana sini tu yg tak betul..bukan cara islam..tp sekadar menulis ucapan tu rasanya tak salah..saya pon x pasti sgt hukum dia cammana....

Shaheila Malek said...

Btw, tmpat awk tak sambut muharram dgn meriah ker..??

MAKCEK bukan NENEK said...

mmg x penah sambut .just wish sudeyy.
kalao awal muharram x de plak org nk sambut kan .smbut biasa2 jek .

*sekarang mmg ,valentine pon cm dah biasa jek budak2 mlyu suka nk mnyambut .haishh
kita yg tao ni x payh la nk smbut.
aiyte ?

D'LensaHolic said...

sambut tu boleh tp perlu berpada.. jangan sampai exited mcm berjaya bina twin tower tuu.. =)

rayne rawt rawt said...

shaheila malek : meriah . tapi takde la sampai PM buat ucapan panjang jela . paling tak pon utusan je..kan? sambut new year hari ni satu minggu pon nak sambut lagi.. tapi awal muharam? ade sampai ber hari2? satu hari pon ta taw lagi

Puteri Iqa Izyan said...

eyh adik, akak kau ni pun tak buat entri new year.. hehehe..

happy new year adik. tahun depan dah 16. jgn nakal2 sgt..gagagaga

~aku boy~ said...

klo yg lain tu aku tak kisah sangat. tapi sambut krismas tu payah sikit.. sebab aku ramai keluarga kristian sbb mak aku mualaf (masuk islam).. Lagipun kat sabah ni x memilih. Asal ada perayaan jer kitorg sambut sama2. tambah2 lagi kalau ada keluarga yang sambut. kena support jgk. Kalau dah kawin campur. mmg begitu la gamaknya. try ddk sbh dlu, br korg tau camne suasana de..

Agak terasa..sorry..

~iera nazirah~ said...

ira xpnah smbut...tgk kt tv jer...tp pd ira xslh nk smbut asalkn niat betul & berpada-pada...tp mmg biasa kn time ambang thn baru mesti byk parti2 liar...benda2 mcm 2 lah kite x patot ikot.

JR Shoppe said...

Entry terbaru saya: Bodohnya Melayu, sambut Tahun Baru...Mengapa bodoh? Sila ke blog saya...

rayne rawt rawt said...

boy : aku tak kutuk orang sabah sambut krismas pon.. aku just bagitau.. :)
alhamdulillah sebab mak kau masuk islam :)

putri : banyak la songeh!

Puteri Iqa Izyan said...

heh. tak baik kasor2 dgn kakak2..hahaha

~aku boy~ said...

:)

sicomot-comel said...

yuppp..

I HATE WHEN NEW YEAR COME

byk maksiat bersepah-sepah..
seronok la dorang tu wat projek..
wah,,makin bertambah lah rakyat haram kt negara ni nnt..uhuk3
suke la tu menteri2..??

rayne rawt rawt said...

sabar2 ..
sicomot tak suke menteri ?
hak3

woot-woot said...

nen0ng nenong rasa nak berak

komen ade kaitan tak ? - -"

S..U..D..@..I..S said...

budaya yang salah diagung2kan..
salah siapa?......

Balqees Amanda said...

dulu waktu kecik2 kalau 1 muharram..nyanyi2 lagu 1 muharram tu ramai2..best pulak ingat..

Maria James said...

as a Christian, i clbrate this new year's eve. but being apart from family i just celebrate with my closest relatives here @KL. time date and stuff is just another reminder of our common Adam.
Back @Sarawak,living with multi races people. I don't see any harm for us to clbrate this together with family and relatives even if they are muslim, to have dinner together.
Different from KL, mostly here are muslims and i always don't understand why these muslims are those most excited to clbrate new year since in muslim they have their own maal hijrah.
For christmas, maybe they are a lil bit confuse about visiting and clebrating. for muslims, it's good to visit some friends of Christian but not to clebrate it. that'll be awkward anyway.
Just a lil piece of of mind speaks. Thanks :)

YaNa said...

owh..saya tak sambut laa sambutan thn baru ngan pegi enjoy segala nih..hehe...saya just wt entry psl thn baru..(haha..boleyy?),,n sambut thn baru dgn penuh kesyukuran...alhamdulillah,,saya masih berpeluang menikmati pemberian ALLAH S.W.T ...thanks bg information yg sgt2 berguna ni...sye follow jgk kt sini..btw,,thans coz follow sye pnyer blog...

pipoq said...

kalo sekadar memberi ucapan takpe lagi..cuma tak perlu la kita terlalu merayakan sambutan tahun baru ni macam nak rak..

Zuliyana Arshad(the lost girl) said...

aden sokong sagt pondapat anda...
x perlu sgt nk smbut,,
dok depan tv tngok bunge api dlm tv tu pun da ckp bgi saye..
huahu...
tapi enth lah,,adat2 luar mkin trbawak2 pulk,,,uhhh sume da besa pikir2 kan la...