yang lepas jangan dilepaskan

Thursday, May 26, 2011

kepada blogger baru (tips)

asalamualaikum .


pagi pagi dah nak bagi tips . kenape rawt rawt bagi tips kat blogger baru je ? blogger lame tak boleh ? bukan lah . kan ni dah masuk cuti sekolah jadi mesti la ramai orang2 dekat luar sane nak try buat blog neh . cam kawan rawt rawt sorang . malam2 bute datang rumah nak mintak tunjuk ajar rawt rawt . sebab dulu rawt rawt dengar awek2 cakap diorang suke bile lelaki bagi tunjuk ajar tak kira masa . oh sememangnya aku lah orang nya .

bloggers baru yang lebih dikenali sebagai newbies.. hari ini mood rawt rawt sangat lah baik sebab nak bagi tips dekat korang . jadi bile korang dah ade blog korang tak pandai nak maju kan . tak tahu nak buat macam mane nak kasi traffic tinggi ? maksud nya nak bagi ramai orang datang ? oh jangan lah bersedih kerana seseorang yang sangat hensem akan menolong anda

Tips jadi blogger hebat ! 


Pertama


blog yang korang baru buat tu jangan lah terlalu berat ataupon warna2 background tu menyakitkan mata . contoh nya bling bling . lip lap lip lap . hah . sakit mata tahu . dah la berat nak loading pon lama . tak kesian ke kat orang yang memang dah berniat nak pergi blog korang then blog korang pulak buat kes macam tu . buang2 la mende yang tak sepatut nya . sebab tu aku tak suka blog pompuan yang ada banyak gambar2 kat side bar tuh . lelaki pon sama ! nak timbang berat blog anda boleh pergi dekat sini [link] (kalau boleh sekurang2 nya bawah pada 100)

Kedua 


waaahh blog korang dah ringan cantik menarik . then penulisan pulak buat orang sakit mata plus hati nak baca . jadi korang dilarang sama sekali untuk menggunakan shortcut ! tak paham ? gini contoh nya

rinie en . sy bgn awl cgt! cke3 er! but sy x mum lg. er lpr lorh ! 

berbulu nak boleh ke bace. muahaha ! kalau boleh gune je ayat normal tapi jangan la skema sangat . macam rawt rawt ni pon dah okei . tambah pulak dengan kehenseman lagi . tersangat lah ok .


Ketiga

jangan letak lagu dalam blog korang sebab ia nya memberat kan dan menyakitkan telinga. korang bayang kan mase tu korang baru jeh publish pasal agama then mari lah ustaz sorang terdetik hati dia nak bace . tengah2 bace tu dooomm!!!! bunyi lagi nobody nobody . alamak . luruh iman ustaz tuh . ok leh paham ? tak yah letak ler . 

Keempat 

tulis entry macam korang bercerita dekat readers korang . enjoy je . buat joke atau tanye soklan2 dekat readers . ni tak . muke ganas jeh plus dengan tension nak tulis entry mantap ! satu lagi kalau boleh satu entry at least satu gambar . baru orang tak bosan bace entry kita ! 

Kelima 

buat baik dengan bloggers . kalau dorang ada bagi nasihat ke ada tanye soklan je . jawab je baik2. ni tak . hari2 pergi dekat blog pemes cam hanis jalika , yuyu  cik epal je bagi laki . yang pompuan lak semua nye tak abes2 dengan ben ashaari , zack zuhairy , theotherkhairul .. abes rawt rawt ? rawt rawt wujud lah ! mane korang letak ? sedih nyeeee

Keenam 

make sure url blog anda semua simple . tak lah berbelit belit contoh nya woot woot !  kalau dulu die gune iniwootlah.blogspot.com tapi sekarang dah tukar iniwootwoot.com. simple kan ? ok aku jeles  - -' satu lagi inibelogterabor.blogspot.com (hah puas hati)  ..ni tak . url blog cam dah nak maki orang 

http://mamposkolahdanpergilahjahanamdenganlakikautu.blogspot.com

agak2 korang lah kan . ade tak orang nak hafal url blog ni ? ade orang nak mari tak ? except lah korang derma kan duit . haha ! 

Ketujuh

pelbagai kan jenis entry dekat blog kita . tanak lah tiap2 hari cerita pasal pakwe makwe tuh . jeles jugak kiteorang . tak pon tiap2 hari buat entry marah . 

minggu lepas : panas betol lah mamat tu 
semalam : jahanam kau pompuan curi balak aku 
hari ini : aku tengah baik ko cari pasal dengan aku asal ! 
esok : jage lah bile ade orang cari pasal dengan aku 

pergghhh .. sape lah nak mari baca . kalau macam ni memang orang cop blog ni blog ganas ! muahahah ! 

Kelapan 

dah lupe dah lupe . itu je kot dari hasil seni rawt rawt ni.. yang lain pandai pandai lah korang survey blog otais .pesanan rawt rawt untuk newbies . niat kan dalam hati betul2 kenape anda nak berblogging kerana niat iklas kita boleh menyebab kan traffic turun naik tau . renung renung kan dan selamat beramal :) 

sumber : tiru sikit dekat blog iniwootwoot.com . ngeh3 jangan marah !


milo rawt rawt dah sejuk ! minum duluuu


www.tips-fb.com

13 comments:

♥matmin♥ said...

cam kenal jew bdk tuh..
mri mlm tu hajat nk ziarah rawt2

NuSaNa NoSa 91 said...

haiii~ keen ni blogger baru tau rawt rawt.. agak2 semua kt atas tu ada pd keen x?? cuba komen skit.. ihik, ihik~ ^_^

Nur Mudrikah said...

mekaseh2..haha. padahal dah lama tak berbelog ni..

NuSaNa NoSa 91 said...

tp blog rawt rawt lg bestttt~ ^_^

NuSaNa NoSa 91 said...

rawt rawt.. keen xmain2 ni tau.. keen minta tlg rawt rawt komen skit sal blog keen.. ada xbenda2 yg xsepatutnya yg keen xperlu buat.. mungkin tips2 kt atas xde kt blog keen ke..?? uhuk2~ =.=

= d = said...

nice tips..!!
d nye blog ade lagu..
so blog cm berat gak la..
tapi x best lak bile x de lagu..
coz d slalu bkk blog d sendiri..
pasal nk dgr lagu..
hehe..
:)

NuSaNa NoSa 91 said...

emm.. tu la pasal.. tp keen tamau letak shoutbox sbb keen mls nk belek2 smpai ke blkg.. huhuhuhu~

mungkin keen akan wat formspring kot.. sbb sblm ni diorg tanya kt komen je.. uhuk2~

btw, thanx ye atas pndpt tu.. terima kasih byk2.. ^_^

Lieyda said...

haha terbaikla rawt rawt. npe la baru jumpa blog ni. eh btw,blog saya brat x? cer cite cer cite :)

Mr Syafiq said...

wow, nice entry, sangat berguna untuk blogger2 baru, macam aku. thumbs up.

salemaziz said...

setuju ngan entri rawt2.
salam perkenalan dari blogger hijau :D

karut marut inche hlovate said...

setelah mendapat nasihat darpd bloger yg berpengalamn so sya dah buang lagu..sekarang nk pergi timbg berat blog plak.. thanks for the info :)

Anonymous said...

fashion craze torrent rar http://clothingtrends.eu/magenta-color18.html stereos fashion 2887923

salwaismail said...

pergh. blogger otai ni. siap kasik tips lagi :)