yang lepas jangan dilepaskan

Tuesday, May 31, 2011

isu panas : barbican haram ?

hello si hensem dan si cantik


sekarang kecoh kan dengan berita pasal barbican ni . ade yang cakap haram ,same dengan arak lain . ade pulak barbican ni halal . takde alchohol . botol je same . perisa lain . tapi mane yang betul ? betul ke barbican ni boleh diminum ?  betul ke ade orang jeles dengan produk barbican ni then buat keluar fatwa sendiri ? kita akan bincangkan bersama sekarang .

apa itu barbican (babikan?)





Air Barbican ini diproses dengan cara yg sama sepertimana air Beer yg lain . Cuma Air Barbican ini dinamakan sebagai Non-Alcoholic Beer sebb ia tidak mmpunyai Alcohol ... 
Ramai yg terlepas pandang sebenarnya mengenai proses membuat air Barbican ini . Ini kerana Proses membuat air ini sama prosesnya dengan membuat air Beer (alcohol) yg lain . Cuma bezanya air Barbican ini tidak mengandungi Alcohol ...


menurut islam yang aku cari dalam google : 



The basic ruling on food and drink is that things are halal except for those which are specifically described in Shari`ah as being haram, such as alcoholic drinks. It was reported that the Prophet (peace and blessings be upon him) said: “Every intoxicating substance is haram.” (Narrated by al-Bukhari) And it was narrated that `A’ishah said: “The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) said: ‘Every intoxicating substance is haram, and whatever intoxicates in large amounts, a handful of it is haram.’” (Narrated by at-Tirmidhi)



“Non-alcoholic beer is haram because although it is claimed that it is alcohol free, it does have some alcohol in it. We checked with beer manufacturers and confirmed that non-alcoholic beers do have a minimum amount of alcohol in them because during the manufacturing process, a small amount of alcohol is unavoidable. Also, we checked the matter from the legal perspective and found that U.S. law (and probably European law, too), allows beer manufacturers to claim that it is alcohol free if it contains less than one percent alcohol. We wish all Muslims were aware of this fact and if they are not, then we should make this known through the proper educational and media channels.”





kenapa barbican dikatakan haram 



  1. botol beer ini seakan akan botol arak yang dijual di 7E dan kedai kedai yang menjual beer ini . disebab kan bentuk botol nye yang murah ini menimbulkan lagi 1001 keraguan tentang barbican nehh . betul ke air ni boleh diminum ? 
  2. rasa air nya yang keras seperti arak ( kawan aku pernah minum dan bagitau dekat aku) . rasa air ni lebih keras dari coke ataupon pepsi  dan rasa nya lebih kurang sama dengan beer yang lain 



Baiklah .. Mungkin agak kasar jika aku menyatakan ayat ini "orng melayu selalu cuba utk menghalalkan apa yg haram dan mengharamkan apa yg halal " 



mungkin ramai orang melayu yang suka akan minuman ini akan memberi pendapat2 meraka masing2. nnti ramai yg akan cakap "ala jeles la tue" atau "sikit2 nak kaitkan dengan arak sebb nampak botol ni macam arak lepastu memandai je keluar fatwa sendiri" atau sebagainya .. 

satu jea yg aku nak sampaikan ...

"Sebodoh bodoh manusia adalah manusia yang tidak mahu ditegur atau menerima teguran .. sebodoh2 manusia adalah manusia yg tidak reti berfikir yg mana baik dan yang mana buruk ... sesungguhnya meraka lebih bodoh daripada binatang " - khalid amuran

Kalau masih ragu, kajian scientific mat saleh pun dah kompemkan yg non-alcoholic beer ni masih ada kandungan alcohol . sumber: baca sini 




i asked this guy who knows his religion well and the reply is simple 

if you ada niat to copy non-muslim secara sengaja , you are one of them and if you are an alcoholic drinker wannabe , dont worry , you are one of them already

www.tips-fb.com

14 comments:

meaw said...

dulu kalau lepak,member2 onie suka beli air ni, onie tak minum sebab ragu2 dengan halal dan haramnya tu...

zullnadz said...

tak silap saya JAIJdah kata haram coz kandungan alkohol dia lebih daipada yg dibenarkan

ZullNadz New Entry:Ferguson pandai cakap Melayu

rara pinkmafia said...

hmm xpenah minum pon.kat mana ada ni?

Anonymous said...

senang cita takpayah nak ikot barat sangat.

::contengan hati::)) said...

adeh suke kowt minum air ni,, terdiam kejap masa dapat tau taw

RedVixen said...

tapi semalam masuk paper kata halal pulak. ntah la. tapi kalau boleh elakkanlah benda yang meragukan ni.

rayne rawt rawt said...

redvixen : kite kene tengok bukti kesahihan paper tu jugak . ye btul . lebih baik elakkan bende yang meragukan

tika said...

kalau raguragu tayah minum (:

karut marut inche hlovate said...

ini la kali pertama dengar nama air ni..InsyaAllah tak minum

IeDa said...

status: syubhah.. so, bila syubhah, xleh minum.. xrugi pon kalo xminum kn?

saiazuan said...

duluuuuuuu pernah la minum...

Anonymous said...

xniat nak menuduh sesape..tapi knpe setelah 6 thn Barbican berada di Malaysia bru timbul isu ni..cube pikir kan...
Kat mekkah pun org minum..xkan mekah jual benda haram..

Anonymous said...

cube cek dekat pengedar barbican..ada tak depa promote halal beer..
aku rase xde..kat botol pun xde tulis...
kalau isu botol same ngn botol arak..
tin pepsi tu xsme ke ngn tin...

rayne rawt rawt said...

asalamualaikum
yes you're right anon . tapi kenape perlu anon ? kalau anon ade id nape tak tunjuk je ? bukan anon ni salah kan sesape . just bg pendapat . zzz . tapi takpe la . aku terime je . lagi pon aku tak kate pon barbican ni haram . aku just hurai kan nape orang ramai duk sibuk sal barbican nii . hehe . (ke anon ni orang yg aku kenal?)