yang lepas jangan dilepaskan

Wednesday, April 27, 2011

Fakta keburukan soya






sumber : bahaya soya


Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.

Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni aku nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.

Antara keburukan kacang soya yang dapat aku simpulkan dari kajian aku:



•Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.


•Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.

•Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2).

(1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)

(2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak mendeaktifkan perencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino.

Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ‘phytic acid (3)’ yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

(3 : phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)

Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .

Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.

Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.

Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.

Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.

Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.
FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.

Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan.
www.tips-fb.com

17 comments:

annisyiba said...

alamak!!sy suke minom soya..sb sy xboleh minom susu..=(

Husna Alias said...

nice entry la :)

Anonymous said...

camner ni?
ak suker mnum s0ya!!
sem0lek-m0leknya kiter share rmai2 lam fesbukk..

Ezatty said...

eh eh . saya suka minum air soya .

Aqeela LaEn :3 said...

:O
ouhhh ! baru tahu . tenkiu for de info , brader ! :)

nida husna said...

betul ke nih?? saya dah la suka minum soya

reen said...

fakta atau auta???never heard before..if it is a fact..it will dissapoint me..huhu..im a soy lover!!!!!

Maya said...

hoho.. so lps2 ni, klu nk mnom soya, sila fikir 10x !

Belog MTT said...

Derm ! Soya is one of my feberet drink.. Huhu
Follow sini..klw sudi follow la balek.. ;)

nUr _ atiQah said...

kawan sy pernah ckp...
huhuhu..
tak sangka betul..
apa2 pun..
tenkiu 4 sharing..^^~

nadiya taqwa adam said...

alahhhh ,
suke sangat minom soya .
sob3 :(

SuhAnA rAmlY said...

soya.. my favourite.. :'(

cinta nabella said...

oh tidakkk :(
farah slalu minum soya dari form 1-5 smsa rehat ..nk miss mnum pon susa..sob3..takot~

NURUL NAJWA said...

ahar~ penah dgr fakta ni.. :D

Ayie said...

orang barat kata kopi tak bagus, tapi hakikatnya kopi boleh menajamkan minda dan menguatkan otak.. sedangkan nabi pun suka minum kopi.. kenapa mereka kata kopi tak bagus..?? sebab mereka taknak umat islam ikut sunah nabi minum kopi dan seterusnya menyebabkan umat islam jadi hebat.. -kata-kata ustaz aku.. betul atau tak, aku tak taw.. wallahualam.. ^^

aneyda said...

nsb baek,, ku xmnt soya. hohoho

annazanariah said...

hye... saya pun pernah buat entri tentang soya ni.. jom kongsi idea n ilmu tentang soya..

http://annazanariah.blogspot.com/2010/10/soya-pun-ada-banyak-keburukan.html