yang lepas jangan dilepaskan

Saturday, February 19, 2011

5 syarat kalau nak buat maksiat ..

asalamualaikumm ...

kalau islam.. jawab la salam rawt rawt yang iklas tuu.. wajib tahu ! hehe.. seharian kot ngadap blog korang semua.. blogwalking sane sini.. tapi langsung tak datang idea..kann.. takpe.. aku bukan nye rajen sangat membace.. padan dengan muke ku ini.. wakaka..

okei dah mencarut mengarut.. kat sini rawt rawt nak bagitau.. berkaitan dengan tajuk tu ? tak paham ? makne nye.. korang boleh bermaksiat.. tapi .. kene la buat 5 syarat ni dlu ..tak banyakk.. 5 jer.. pastu boleh laa.. kan ? nak tahu .. jom dengar cerita ni.. aku tak reti bercerita.. tu suh orang lain tukang cerita.. lets gone !!


Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat." Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata, "Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat." Lelaki itu dengan tidak sabar-sabar bertanya. "Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"

1-Ibrahim bin Adham berkata, "Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezekinya." Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata, "Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah? "Ya!" tegas Ibrahim bin Adham. "Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"

2-"Yang kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya! Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati. Ibrahim kembali berkata kepadanya, "Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?"

3-"Ya! Anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab, "Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!" Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata, "Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?" "Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim. Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat.

4-Ibrahim melanjutkan, "Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, 'Ketepikan kematianku dulu. Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh'." Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar, "Wahai Ibrahim, mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?"

"Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"

5-"Baiklah, apa syarat yang kelima?" Ibrahim pun menjawab, "Wahai Abdullahkalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya."

Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata, "Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini aku bertaubat kepada Allah." katanya sambil terisak-isak.


p/s : aku pon nak menangis wei .. sumpah tak tipu :'( 
www.tips-fb.com

5 comments:

fadhdeela said...

waahh bgs2!! mmg xleh nak wat maksiat la sbb yg wat maksiat smua duk kat bumi ALLAH :P

Meh singgah: Trip to Cameron Highlands!!

nelly said...

Info banyak makna ..
thanks
=)

tieqah mardziah said...

nice entry. peringatan pada sume.. sbb x de satu pon syarat boleh dipenuhi..:)

sicomot-comel said...

huhuhu..
insaf3..
tapi sebagai manusia,SCC tak pernah terlepas daripada membuat maksiat setiap hari walaupun yg kecik2 yg tak disedari..

moga taubat kita diterima Allah..

deCrewz said...

Kena cuma kena ingat 1 je janji Allah bahawa setiap amal & perbuatan kita akan ada balasannya..